Hogyan védekezzünk, amikor a nyár beköszöntével a kártevők is megjelennek a növényeken? (x)

Hogyan védekezzünk, amikor a nyár beköszöntével a kártevők is megjelennek a növényeken? (x)

A jó idő közeledtével, amikor a növények végre kikerülhetnek a szabadba, sajnos a levéltetvek és pajzstetvek tömeges elszaporodása és kártétele is elkezdődik.

Ez komoly gondot jelent annak, aki a szép, egészséges növényeket szereti. A levéltetvek a levelek fonákján és az új fiatal hajtásokon megjelenő fekete, zöld, sárga vagy szürke színű apró állatok. Kártételük igen összetett: egyrészt szívogatják a növények nedveit, másrészt mérgeket juttatnak a növényekbe, ami által azok torz leveleket, hajtásokat hoznak, harmadrészt az ürülékükön - ami a levelekre hullik - fekete korompenész jelenik meg, ami esztétikailag csúnya látvány. Szaporodásuk nagyon gyors, mert kedvező körülmények között ivartalanul is szaporodnak (szűznemzéssel), néhány nap alatt számuk megsokszorozódhat.

Levéltetvek

A pajzstetvek is a növények leveleiben, hajtásaiban lévő nedveket szívják, de nem mozognak. Kerek vagy ovális, domború kis pajzzsal fedettek. Ugyanúgy, mint a levéltetvek ezek az állatok is képesek szűznemzéssel tömegesen elszaporodni. Kedvezőtlen körülmények között mindkét kártevő ivarosan szaporodik. Az így létrejött utódok képesek áttelelni is. Mivel ezek az állatok jelentős károkat okoznak, mindenképpen védekezni kell ellenük.

Hogy védjük meg növényeinket a kártevők ellen?

A FITO mindkét kártevő csoport ellen egyszerű megoldást kínál. A Kaukázusban található őshonos növény kivonatát (piretrint) tartalmazó VAPE Garden-FITO levéltetű elleni aeroszol és a természetes ásványi olajat tartalmazó VAPE Garden-FITO pajzstetű elleni aeroszol 300 ml-es kiszerelésben kapható, így nagyban megkönnyíti a munkát, nem kell a különböző mérgeket megvásárolni, feloldani és permetezni.

FITO aeroszolok

Mitől lesznek a növények egészségesen ragyogóak?

Sokan azt hiszik, hogy a levélfényeket csak arra használják, hogy szebbé varázsolják a növényeiket, pedig ez hasznos is számukra. A Fito Levélfény amellett, hogy a leveleket szép fényessé, csillogóvá varázsolja, segíti a levelek lélegzését a por lerakódásának meggátolása által, így növényeinket hozzásegíti az optimális fejlődéshez. A Fito levélfény természetes mandula olajat tartalmaz.

További hasznos tanácsok: www.fito.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR